Wandelen in de Boswachterij Ruinen

Wandelen in de Boswachterij Ruinen

Kortgeleden zijn wij er op een zonnige zondagmiddag weer eens op uit getrokken en hebben een wandeling gemaakt bij ons in de omgeving.
We hebben de kaart erbij gepakt en kozen voor de boswachterij Ruinen. Dat is een prachtig gebied met heide, plassen en ‘woeste gronden’. Tot ongeveer 70 jaar geleden was ook het gebied rondom Ruinen ‘woest en ledig’ . Onontgonnen en vaak ontoegankelijk met veen-, zand- en heidegronden.
In grote delen van Drenthe werden in de jaren ’30 van de vorige eeuw, de crisisjaren, naaldbossen aangelegd van Japanse lariks, sparren en dennen, snelgroeiende bomen met rechte stammen. Zo is de boswachterij Ruinen ook ontstaan. Het hout werd destijds gebruikt voor het stutten van de mijngangen in Limburg.  Enkele stukken werden niet aangeplant, rond de Gijsselterplassen en het Echtenerzand. Daar is de sfeer van een eeuw geleden, ‘het land woest en ledig’ nog een beetje te proeven.
Nu maken steeds meer naaldbomen plaats voor loofbomen wat meer vogels en insecten aantrekt.
Staatsbosbeheer heeft daar mooie wandelingen uitgezet, variërend van 1,5 tot 6 km.

We kozen voor de wandeling Gijsselterplassen, een rondwandeling van 4,5 km. Het was mooi zonnig weer, erg rustig en aan de vogels konden wij horen dat de lente in aantocht is. We zagen en hoorden mezen, zowel koolmees als pimpelmees, we hoorden vinken, zagen een zwartkop en een grote bonte specht die druk was met roffelen, om zo een mooie plek en een vrouwtje te scoren.
Staatsbosbeheer was druk met onderhoud, er was veel gekapt en dat werd ook aan de bezoekers uitgelegd middels een informatiebord. Elk jaar wordt in een kwart van het bosgebied hout geoogst om te worden verwerkt tot meubelhout, bouwmateriaal of als grondstof voor bijvoorbeeld pallets. Staatsbosbeheer werkt volgens de gedragscode bosbeheer en het hout mag het FSC keurmerk dragen.

De wandeling startte bij de parkeerplek aan het Commissaris Cramerpad en liep eerst door het bos waar wij enorm grote mierenhopen aantroffen. Vanuit het bos kon je de plassen zien liggen. We hoopten op watervogels, maar op een enkele zilverreiger en een vlucht ganzen na, hebben we die daar (op dat moment) niet gezien. De wandelpaden waren goed begaanbaar, af en toe wat nat, maar dat kwam door de tijd van het jaar.
We hebben genoten van deze wandeling.

En dat op slechts 20 minuten afstand van de B&B.